Open Vld-Kamerlid Marianne Verhaert vindt het niet kunnen dat lokale besturen de rekening gepresenteerd zouden krijgen voor de recente loonsverhoging bij de politie en pleit voor overleg om snel tot een oplossing te komen. In De Kamer heeft ze daarover duidelijkheid gevraagd aan Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
140 miljoen euro, zoveel kost het sectoraal akkoord over de loonsverhoging van de politiediensten de komende jaren aan de steden en gemeenten. De drie verenigingen van lokale overheden - de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Brusselse Brulocalis en het Waalse UVCW - zijn misnoegd, omdat de gemeenten daar geen inspraak in hebben gehad.
De Waalse en Brusselse gemeenteverenigingen trekken zelfs naar de Raad van State. Verhaert betreurt deze gang van zaken en vreest dat juridisch getouwtrek ons onnodige vertraging zal kosten.
Verhaert: "Veel steden en gemeenten kampen met een tekort aan politiemensen. Om de job aantrekkelijker te maken besliste de ministerraad vorig jaar dat politiemensen een loonsverhoging zouden krijgen. De loonschalen werden opgetrokken naar het niveau van gelijkaardige openbare functies.
Dat is nodig en cruciaal zodat lokale besturen voldoende mensen kunnen aanwerven voor een performante politiezone die de veiligheid kan garanderen en kan blijven inspelen op de noden van de burgers. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.
Het is fout om te denken dat lokale besturen dit zomaar kunnen betalen, want vaak staat ook hen het water aan de lippen. Er moet snel overleg komen met iedereen rond de tafel om tot een politieke oplossing te komen. Ik pleit er ook voor om de financiering van de gemeenten ook mee op te nemen in het toekomstige federaal regeerakkoord."